erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen en erfbeplanting

bouwkundig / landschappelijk element
ID
205456
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205456

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de huidige gebouwenconfiguratie teruggaat tot het begin van de 18de eeuw. Opgenomen in de niet-limitatieve lijst van merkwaardige gebouwen in het open landschap van Harelbeke, definitief vastgesteld in de gemeenteraad van 11.02.2008 (categorie 1).

Historiek

18de eeuw. De hoeve, met boerenhuis en schuur, wordt weergegeven op een kaart van 1716 uit het landboek van Hulste. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), worden eveneens twee volumes gesuggereerd.

19de eeuw. Het wegkruis bevestigd op de bakstenen pijler links van erftoegang is gedateerd in "1817".

Op het primitief kadasterplan (circa 1830), weergave van het boerenhuis, de schuur en het bakhuis, eigendom van de E.H. Dugardyn, priester te Wingene. In 1882 is de hoeve eigendom van landbouwer Pieter Wittebolle.

20ste eeuw. In 1958 laat landbouwer Jean Baptiste Wittebolle de hoeve verbouwen; het boerenhuis en het bakhuis worden vergroot en aan de noordoostzijde van het erf wordt een stalling opgetrokken.

Beschrijving

De hoeve wordt van de straatkant afgescheiden door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek tussen twee bakstenen pijlers met arduinen deksteen. Begraasd erf.

Tegen de pijler links van de erftoegang is een houten wegkruis uit 1817 bevestigd, zie geschilderde opschrift "1817" bovenaan het ruitvormige houten bord achter het kruis. Groen beschilderde sokkel en zadeldakje. Wit en zwart beschilderde gekruisigde Christusfiguur genageld op een wit beschilderd kruis met opschrift "INRI".

Eénlaags boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Wit beschilderde verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met golfplaten. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk (beluikte vensters). Schuur aan de westzijde van het erf. Wit beschilderde verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met golfplaten. Rechthoekige muuropeningen, onder meer centrale dwarse doorrit.

Bakhuis aan de oostzijde en stalling aan de noordoostzijde van het erf. Wit beschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/38, 1958/16.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het derde deel der prochie van Hulste oost suyd de Heirbaene van Cortryck op Tieldt suydt, west een ander straete die comt van Englemunster, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Erfbeplanting

Het begraasd erf wordt afgesloten door een meidoornhaag, met in de haag enkele opgaande essen. Een relict hiervan is nog aanwezig aan de straatkant en in het verlengde aan de noordoostelijke zijde. Midden op het erf staat een oude fruitboom. De perceelsgrens, aan de achterkant van de hoeve, wordt gemarkeerd door een beeldbepalende bomenrij van populier, wellicht een oude variëteit (P. 'Serotina', 'Marilandica'?...). In de weide voor de hoeve staat nog een hoge, opgaande bomenrij van gewone es, aangeplant op een oude perceelsgrens.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen en erfbeplanting [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205456 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.