Begraafplaats

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Harelbeke
Deelgemeente Hulste
Straat Tieltsestraat
Locatie Tieltsestraat zonder nummer, Harelbeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Harelbeke (geografische inventarisatie: 01-06-2007 - 30-06-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Begraafplaats

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Begraafplaats aan de oostzijde van de Tieltsestraat, aangelegd in de jaren 1950 op de voormalige gronden van het klooster van de Heilige Familie aan de Kasteelstraat (cf. Kasteelstraat nrs. 23-27), dat in 1950 wordt opgedoekt.

Een verharde dreef tussen de bebouwing aan de straatkant (nrs. 38 en 42) verbindt de Tieltsestraat met de achter de bebouwing gelegen begraafplaats; bakstenen afsluitingsmuur aan de straatkant met ijzeren hek met bekronend kruis tussen twee bakstenen pijlers met ezelsrug.

Centraal middenpad vertrekkende van de toegangsdreef met aan het einde een bakstenen gebouwtje met de calvarie. Grintpaden tussen de graven en grasperken. Calvarie bevestigd bovenop een bakstenen nutsgebouwtje met een met klimop begroeide voorgevel. Aan weerszijden van het centrale middenpad bevinden zich de oudste graven; graven van de familie Masureel en graf van Gustaaf Van Robays (1854-1909), burgemeester van Hulste van 1891 tot 1909. Achter het bakstenen gebouwtje met de calvarie ligt de urnenmuur en strooiweide, ten noorden een grasveld en enkele graven, ten zuiden de recentere graven. De begraafplaats wordt omgeven door militaire graven met gelijke grafstenen; daarnaast één graf onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1950/14.

  • Familiegeschiedenis Masureel, Wortegem-Petegem, 2001, p. 248.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Tieltsestraat

Tieltsestraat (Harelbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.