erfgoedobject

Conciërgewoning van 1909

bouwkundig element
ID
205478
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205478
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bewaarde conciërgewoning van 1909, eertijds deel uitmakend bij de recent afgebroken school "d'Arke", gelegen naast het zijtracé van de Vlietestraat naar de nummers 169-173.

Historiek

19de eeuw. Volgens het kadaster wordt het perceel in 1869 in opdracht van herbergier Bruno Tanghe bebouwd met een stoomzwingelarij. In 1879 verkoopt Bruno Tanghe, vlashandelaar en herbergier in de herberg "De Sterre" (Tieltsestraat nummer 7-9), de zwingelarij aan pastoor Jan Baptiste Lelieur, pastoor van Hulste vanaf 1854. In datzelfde jaar koopt pastoor Lelieur ook de naastgelegen herberg "Au Commerce" (herberg sinds 1847) van Bruno Tanghe. De herberg bevat een "peerdestal, zwijnskot, remise en verdere gerieven, groot onder bebouwden grond, koerken en medegaende erf". De gebouwen worden gekocht op naam van onderpastoor Karel Verburgh (1863-1886). Volgens het kadaster wordt de zwingelarij in 1879 omgevormd in de Katholieke School; de literatuur vermeldt dat de voormalige herberg ingericht wordt als de woning van de schoolmeester.

20ste eeuw. Vanaf 1900 dient het schoolgebouw als vergaderzaal van jongerencongregatie de franciscanen en van het genootschap van de Heilige Vincentius. Bij het overlijden van onderpastoor Karel Verburgh worden de gebouwen verkocht aan meester-smid Ferdinand De Boutte († 1909), die volgens het kadaster in 1909 de conciërgewoning aan de straatkant laat bouwen. Volgens de literatuur wordt de opdracht tot de bouw van deze woning gegeven door pastoor Henri De Jonckheere (1907-1922) en wordt het gebouw bewoond door de kerkbaljuw Victor Remmerie. In datzelfde jaar, na het overlijden van Ferdinand De Boutte, wordt de school verkocht aan priester Georges Delaere. Eveneens in 1909 wordt de oude dakruiter van de Speldenwerkersschool geplaatst op de nok van de Katholieke School.

De Katholieke School is de laatst bestaande zondagsschool in het hele land, opgedoekt in 1937-1938. Sindsdien zijn de gebouwen gekend onder de naam d'Arke (sinds 1971 in gebruik door jeugdclub d'Arke). Tijdens de inventarisatieperiode (2007) wordt het achterlegen, bouwvallig schoolgebouw (voormalige jongerenpatronage) afgebroken.

Beschrijving

Voormalige conciërgewoning van 1909 gelegen tussen een steegje (rechts) en een bakstenen afsluitingsmuur met centrale segmentboogvormige poort (links). Lage bakstenen woning van drie traveeën van het dubbelhuistype, gebouwd op een driehoekige plattegrond. Half schilddak bedekt met pannen. Bewaard houtwerk. Zijgevel aan de kant van het zijtracé van de Vlietestraat met licht getoogd beluikt venster en betralied kelderraam cf. achteraan gelegen voutekamer en -kelder.

Achteraan, in 2007 grotendeels afgebroken voormalig schoolgebouw tegen de achtergevel (wit beschilderde baksteenbouw op zwart gepekte plint). Deur aan de kant van het zijtracé van de Vlietestraat met daarboven het opschrift "D'ARKE".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1872/9, 1880/2, 1909/16.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 133.
  • KERCKHOF P., DECROIX L., Het onderwijs te Hulste, Vroeger en nu!, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 17, Harelbeke, 1997, p. 36-37.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 165.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Conciërgewoning van 1909 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205478 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.