Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1863, zie jaarankers in de geveltop. Aangeduid op de kaart van het Dépôt de la Guerre (circa 1860) als "Chapelle". De kapel wordt hersteld in 1977-1978 met toelating van de notaris, aangezien de toenmalige eigenares minderjarig was; naast de restauratie wordt er ook een afsluiting en beplanting rond de kapel aangebracht. Gelegen aan de straatzijde, omgeven door een beukenhaag en een buxus.

Kapel op rechthoekige plattegrond. Wit beschilderde baksteenbouw op zwart gepekte plint, afgedekt door een overkragend zadeldak bedekt met rode Boomse pannen en met een ijzeren kruisbekroning. Puntgevel met muurvlechtingen aan de straatkant met in de geveltop de jaarankers "1863". Rondboogvormige toegangsdeur tussen twee vlakke pilasters; opgeklampte toegangsdeur met getralied rondboograampje. Boven de toegang, houten bord met opschrift "BLIJF STAAN ZOO GIJ NOG VERDER MOET BID EERST = MARIA WEES GEGROET". Zijgevels met rondboogvenster.

Wit bepleisterd en beschilderd interieur met rondbooggewelf. Wanden deels met tegelbekleding, tegelvloer. Gemetst altaar met houten tablet ondersteund door wit beschilderde en langgerekte houten consoles. Boven het altaar bevinden zich drie rondboognissen; centrale rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Hulste, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 11.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie