erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID
205488
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205488

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekpand bij de Beerweg, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als een herberg. Op het primitief kadasterplan (ca. 1829) is de woning weergegeven als een tweewoonst samen met het naastliggende nr. 3, eigendom van twee weefsters, de gezusters Vermeersch. In 1844 wordt de woning volledig heropgebouwd.

Breedhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Rode verankerde baksteenbouw deels voorzien van een cementbezetting met imitatievoegwerk. De gevel is afgewerkt met een afgeschuinde hoektravee. Rechthoekige muuropeningen. De achtergevel is bovenaan afgewerkt met een bakstenen overhoekse tandlijst.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1844/22.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205488 (Geraadpleegd op )