Vrije basisschool Sint-Jan

Beschrijving

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Gebouwd in opdracht van pastoor Termote. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is nog geen bebouwing weergegeven. In 1882 wordt een school gebouwd op een nog onbebouwd perceel. Volgens de mutatieschets gaat het om een hoofdvolume met een U-vormige plattegrond. Op hetzelfde perceel wordt ook een woonhuis gebouwd. In 1922 volgt een uitbreiding van de school in westelijke richting. Het huidige uitzicht dateert van 1986 toen de bestaande gebouwen grondig werden verbouwd. Oudste gebouw van 1882, is een volume van vijf traveeën en twee bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met segmentboogvensters voorzien van nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1874/10, 1882/10, 1922/51, 1928/63, 1963/142, 1964/89.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie