erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID
205496
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205496

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vermoedelijk voormalige herberg, gelegen op de hoek van een doodlopend straatgedeelte. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is op deze hoek bebouwing weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van twee aanpalende woonhuizen en twee aanpalende landgebouwtjes. In 1899 worden de bestaande gebouwen volledig gereconstrueerd: de twee aanpalende woonhuizen worden herbouwd, de twee aanpalende landgebouwtjes worden afgebroken en het tussengelegen landgebouw wordt verbouwd of herbouwd.

Eenlaagswoning van donkerrode baksteen onder een pannen zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige aangepaste muuropeningen. De noordgevel is voorzien van een ingewerkte kapel in een bakstenen omlijsting met sierbaksteen voorzien van bloemmotief. Rustend op languitgerekte witbeschilderde consolestenen. Betralied.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1904/179.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205496 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.