Eenheidsbebouwing, oorspronkelijk bestaande uit acht woningen, nu vier woningen. Volgens het kadaster gebouwd in 1865 in opdracht van Louis Mayaert die bij de Ringbeek een linnenblekerij had opgericht. De woningen van twee traveeën werden op verschillende tijdstippen samengevoegd tot ruimere woningen met name in 1907, in 1928 en in 1931.
Breedhuizen van drie traveeën, bij nummer 17 vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Verankerde donkerrode baksteenbouw met gecementeerde plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Doorgetrokken bakstenen onderdorpels op de verdieping. Bij nummer 17 op de begane grond onderdorpels van blauwe gesinterde baksteen en behouden schrijnwerk op de begane grond.
LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 43.
Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Van de vier resterende woningen in eenheidsbebouwing bij inventarisatie (nummers 11-17) werd de rechtse woning van vier traveeën (nummer 17) ondertussen gesloopt. Er is dus nog een samenstel van drie woningen bewaard.