erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
205505
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205505

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige pastorie van de parochie Wildenburg. Vrijstaande woning met omhaagde voortuin voorzien van een Mariagrot en een imposante buxus. Toegankelijk via gietijzeren hekkenpijlers. Gebouwd in 1905 ter vervanging van de vroegere pastorie van 1872. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel waarvan de middentravee als risaliet is uitgewerkt. Tegen de goot een bakstenen tandlijst. Rode baksteenbouw in combinatie met arduin voor de plint en de onderdorpels. Gebruik van gele baksteen voor de omlijsting van de traveenissen en de ontlastingsbogen. Segmentboogvormige muuropeningen gevat in doorgetrokken Brugse traveenissen. Behouden schrijnwerk.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 46.


Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205505 (Geraadpleegd op 14-05-2021)