erfgoedobject

Kasteeldomein De Warande

bouwkundig / landschappelijk element
ID
205513
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205513

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein De Warande
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis De Warande
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Landhuis "De Warande" met cottage-invloeden. Gebouwd in opdracht van Fernand van der Bruggen. Hij liet in 1901 een buitenverblijf bouwen langs de Beernemsteenweg op een stuk grond dat op oude kaarten staat aangeduid met de naam "De Warande". De plannen waren naar ontwerp van echtgenote Bertha Nothomb.

Vrijstaand landhuis met onregelmatige plattegrond ingeplant in een ruim park met landschappelijke aanleg. Volume van verankerde donkerrode baksteen onder een gemansardeerd pannen zadeldak (mechanische pannen). Hoofdvolume op L-vormige plattegrond. Combinatie van lijst- en puntgevels. De puntgevels zijn afgewerkt met een houten windbord. De lijstgevels zijn onderbroken door dakkapellen, doorlopend onder de goot, met houten windbord. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Op de begane grond opgevat als een deurvenster. Allen met behouden typerende kleine roedeverdeling, sommige opgevat als guillotineramen. Het hoofdvolume staat in verbinding met de achterliggende bijgebouwen via een overdekte doorgang voorzien van een bakstenen visgraatmotief. Bijgebouwen vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als paardenstallen.

Parkaanleg met kenmerken van een subtiele vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving met zachtglooiende gazonpartijen, verspreide, deels verjongde parkbomen (onder meer Zomereik, Amerikaanse eik, Linde en Esdoorn), bomengroep of ‘clump’ (Beuk) en oostelijke parkbosgordel (onder andere Zomereik, Tamme kastanje, Esdoorn, Es, Robinia) met heestermassieven (zoals Rododendron, Hulst en Boerenjasmijn). Kronkelende oprijlaan met rijsporen vanaf Beernemsteenweg, aan straatzijde afgezet door eenvoudige houten poort. Nabij de toegang restant van klokkentorentje en eenvoudige natuurstenen pijlerkapel. Bescheiden aanleg van terrasruimten en paden rond landhuis in baksteen volgens visgraatmotief, plaatselijk aangevuld met kassei. Sobere beplanting (onder meer lage Buxus, Hortensia en Liguster). Oorspronkelijke moestuinruimte en boomgaarden, ten noordwesten van landhuis, verdwenen.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 49.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein De Warande [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205513 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.