Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning. Imposant herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Volgens oude postkaarten en kadasteronderzoek is het woonhuis fasegewijs tot stand gekomen. Het hoofdvolume van vijf traveeën werd volgens het kadaster gebouwd in 1887 in opdracht van brouwer Jules Vandenbrande, die aan de overkant van de straat een brouwerij had. De woning werd gebouwd op een nog onbebouwd stuk grond. Links van het hoofdvolume was er een éénlaagsgebouw van twee traveeën onder een mansardedak, in gebruik als garage. Volgens het kadaster wordt de woning in 1941 en 1966 achteraan uitgebreid met een volume. Vermoedelijk werd het volume links van de woning opgetrokken in 1941 en op de verdieping voorzien van een massieve erkeruitbouw en krijgt de woning haar huidig uitzicht.

Van 1929 tot 1969 aanwezigheid van weverij de "Wyserie", links van het huis. Op 2 april 1929 werd door Roger De Brabandere een aanvraag bij het gemeentebestuur van Wingene ingediend om naast zijn woning Beernemstraat nummer 4 "een wevery van zydeweefsels" te bouwen. De weverij was gekend onder de naam "WYSERIE" (WYnghens SoiERIE) of Wingense zijdeweverij. In 1970 werden de grote werklokalen omgevormd tot winkelruimte van een grootwarenhuis.

De lijstgevel van donkere baksteen wordt horizontaal belijnd door de arduinen plint, de onderling verbonden onderdorpels en de uitgewerkte kroonlijst met houten blokconsoles en tandfries. De gevel is opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen gevat in een arduinen omlijsting met uitspringende lijst. Deur in een gelijkaardige omlijsting, waarboven een uitspringend balkon met arduinen borstwering rustend op arduinen geprofileerde consoles. Boven de ingangspoort een massieve erkeruitbouw met arduinen borstwering en raamomlijstingen. Behouden schrijnwerk, rechts van de deur een gietijzeren voetenschraper.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1887, 1929, 1941/26, 1957/109, 1963/123-127, 1966/98, 1970/87.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 17.
  • Fotoboek "Wingene, terug naar de 20ste eeuw", Ons Wingene, 2008.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie