erfgoedobject

Herenhuis van 1868

bouwkundig element
ID: 205519   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205519

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1868
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis gebouwd in 1868 in opdracht van notaris Edouard Erard. Hij kocht een stuk grond van brouwer Charles Vandenbrande. In 1906 werd de woning vergroot met links en rechts een erkeruitbouw. Voortuin afgesloten met beukenhaag.

Herenhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. De bepleisterde en beschilderde baksteenbouw wordt horizontaal belijnd door imitatievoegen uitstralend boven de muuropeningen, doorgetrokken lekdrempels en kroonlijst op lang uitgerekte modillons. Centrale travee met deur onder een leien afdakje, een houten erker op de verdieping en een getrapte dakkapel. Op de verdieping rechthoekige muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen. Rechtertravee opgevat als een driezijdig torentje met afgeknotte spits afgedekt met leien. Opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen en bovenaan voorzien van een fries. Behouden deur en vensterschrijnwerk.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 18.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis van 1868 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205519 (Geraadpleegd op 18-09-2020)