Herenhuis van 1883

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1883

Beschrijving

Imposant herenhuis gebouwd in 1883 in opdracht van gemeentesecretaris Henri Sengier. Halfvrijstaand herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf/ zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Poorttravee van twee bouwlagen hoog, loodrecht op de straat ingeplant. Voortuin afgesloten met smeedijzeren hekwerk.

De bepleisterde en geschilderde baksteenbouw wordt horizontaal belijnd door de plint, de imitatievoegen, de doorgetrokken lekdrempels en het hoofdgestel opgebouwd uit modillons met mascaron, langwerpige cassementen en een tandlijst. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Op de begane grond driezijdige erkeruitbouw onder een leien sleepdak. Op de verdieping in een geprofileerde omlijsting en voorzien van uitgewerkte sluitsteen. Centraal op de verdieping een deurvenster met gietijzeren gebuikte leuning overgaand in een dakvenster met puntgevel en voorzien van art-nouveaustucwerk, pinakel en bolornamenten op het topstuk en de schouderstukken. Links poorttravee afgewerkt met een trapgevel voorzien van vazen op de top- en schouderstukken. Op de verdieping een houten driezijdige erkeruitbouw. Deels behouden schrijnwerk.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie