erfgoedobject

Hoeve-herberg 't Hof van Vlaanderen

bouwkundig element
ID
205521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205521

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve-herberg, "'T HOF VAN VLAANDEREN", zie opschrift. Verschillende jaren in gebruik als zetel van de schuttersgilde. Bestaande uit losse bestanddelen. Lang een onbebouwd perceel gebleven. De huidige bebouwing staat weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). Woonhuis aan de straat te situeren, achterliggende schuur loodrecht op de straat gebouwd en een bakhuis ten zuiden van de schuur.

Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Begin 19de eeuw te dateren. Verankerde baksteenbouw met cementbezetting voorzien van imitatievoegwerk en breukstenen plint. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk met name schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

Imposante schuur, loodrecht op de straat ingeplant. Verankerde lage baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Overkragende dakrand.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1904/57.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve-herberg 't Hof van Vlaanderen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205521 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.