Modelwerkhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modelwerkhuis

Beschrijving

Voormalig "modelwerkhuis" (volgens het kadaster), nu Kunstacademie en lokaal van de heemkundige kring "Ons Wingene". Volgens het kadaster bouwen van een werkhuis en bijhorende woning in 1863-1864 in opdracht van het Bureel van Weldadigheid. In 1890 volgt een samenvoeging en uitbreiding in oostelijke richting met een volume van één bouwlaag. Op het einde van de 19de eeuw was het niet meer nuttig en stond het leeg. In 1904 werd de weefschool definitief afgeschaft en in 1905 werd de "tekenschool" gestart.

Half vrijstaand pand van elf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw beschilderd boven een donkere plint. Samenstel van lijst- en puntgevel (drie rechtertraveeën). Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, met uitspringende bakstenen doorlopend lijstje verspringend ter hoogte van de tussendorpels. De geveltop is opengewerkt met gekoppelde rondboogvensters met er boven een ronde vensteropening.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1865/50.
  • MORTIER N., 100 jaar tekenschool in Wingene 1905-2005, uitgave in eigen beheer.