erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
205532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205532
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels verhard erf. Ten oosten van de boerenwoning deels behouden boomgaard. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. In 1885 wordt een woonhuis en bijhorende stal op een braakliggend terrein gebouwd. Achter het woonhuis wordt vermoedelijk een bakhuisje gebouwd.

Boerenwoning ten oosten van het erf gelegen. Eenlaagse boerenwoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en geïntegreerde stal van twee traveeën onder een pannen zadeldak. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw boven een zwarte plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden schrijnwerk en luiken. Tegen de voorgevel een behouden pomp. De zijpuntgevel is voorzien van muurvlechtingen en rondboogvormige muuropeningen. Achtergevel met één opkamertravee. Betralied keldervenster. Behouden schrijnwerk, onder meer met mok en waaiervormige roedeverdeling in het bovenlicht. Tegen de zuidgevel een aanbouw.

Stal-schuur ten zuiden van het erf gelegen. Volume van verankerde baksteen onder een pannen zadeldak. Witgeschilderd boven een zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1885/6.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205532 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.