erfgoedobject

Boskapel

bouwkundig element
ID
205534
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205534

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boskapel
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

"Boskapel" ingeplant op een hoekperceel voorzien van beuken en eiken. Gebouwd in 1877 in opdracht van de familie van der Bruggen.

Toegankelijke kapel van één travee onder een zadeldak bedekt met natuurleien. Oranjerode baksteenbouw met sierankers. Voorzien van een puntgevel met schouderstukken afgewerkt met natuursteen en bekronend smeedijzeren kruis. Centrale spitsboogvormige opening met afgeschuinde dagkanten. Zijgevels opengewerkt met segmentboogvensters met afgeschuinde dagkanten. Onder de goot een bakstenen afgerond lijstje. De plint is afgewerkt met een arduinen druiplijst.

Interieur. Oorspronkelijk voorzien van polychromie. Cementtegels met bloemmotief. Houten tongewelf.

 • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
 • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kapelhof met opgaande bomenrijen

 • Is deel van
  Boskapeldreef


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205534 (Geraadpleegd op 13-06-2021)