• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf met restanten van een boomgaard. Toegankelijk via een onverharde weg.

Het gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Nog niet weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Voor het eerst opgetekend op het primitief kadasterplan (circa 1829) als een boerenwoning met vrijstaand nutsgebouw gelegen binnen een weide. De site bevindt zich binnen een rechthoekig perceelblok dat wordt aangeduid als landbouwgrond en de omgevende dennenbossen zijn volgens dambordpatroon aangelegd. Volgens een mutatie van 1884 wordt de boerenwoning uitgebreid in noordoostelijke en in zuidwestelijke richting. Ten oosten van de boerenwoning wordt een nutsgebouw opgetrokken. In 1931 wordt de boerenwoning opgesplitst in een tweewoonst. In 1953 volgt een uitbreiding van het woonhuis. Alle landgebouwen worden afgebroken en ten zuiden worden er drie nieuwe gebouwen opgetrokken. Het woonhuis wordt opnieuw één gemaakt en uitgebreid in oostelijke richting. Ten noorden van de boerenwoning worden ook nieuwe nutsgebouwen gebouwd. In 1957 volgt opnieuw een uitbreiding van het bestaande woonhuis en wordt de grote hangar ten westen van de boerenwoning gebouwd.

Boerenwoning, ten westen van het erf gelegen, met geïntegreerde stalvleugel (deels ingestort). Het woonhuis is vermoedelijk in twee fasen tot stand gekomen. Links een breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen), rechts een hoger volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Linkertraveeën met beluikte vensteropeningen voorzien van bewaarde houten kruiskozijnen met grote roedeverdeling en breed geprofileerd kalf. Rechthoekige beplankte deur. Onbeschilderde zijpuntgevel opengewerkt met een rechthoekige betraliede kelderopening en beluikte rechthoekige opening in de top. Deels ingestort stalgedeelte opengewerkt met rechthoekige deels aangepaste muuropeningen. Behouden stoep met baksteen op kant. Tegen de achtergevel een gietijzeren aalpomp.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1890/61, 1931/34, 1953/86, 1957/47, 1958/40.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie