erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID: 205547   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205547

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis met een enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) samen met het hoekpand nr. 42 weergegeven als een tweewoonst. Het huidige uitzicht dateert vermoedelijk van circa 1920.

Donkerrode baksteenbouw met een oranjerood bakstenen gevelparement. De gevel wordt horizontaal belijnd door de arduinen plint, de witgeglazuurde bakstenen banden ter hoogte van de onder- en de bovendorpels en de geglazuurde bakstenen fries. Opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen met geglazuurde strekken en arduinen onderdorpels op geglazuurde consoles.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Wingene.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Café Den Bonten Os

  • Is deel van
    Futselstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205547 (Geraadpleegd op 24-10-2020)