erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 205554   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205554

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster in 1856 gebouwd in opdracht van wever Jozef Vercoutere. In 1902 werd de woning uitgebreid en opgesplitst in twee aparte woningen cf. sporen van deur in de linkertraveeën. De bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel wordt horizontaal belijnd door de arduinen plint, de schijnvoegen, de geprofileerde waterlijst en de kroonlijst op lang uitgerekte modillons. De gevel was oorspronkelijk voorzien van een centraal dakvenster met puntgevel voorzien van en pinakelbekroning. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van arduinen lekdrempels en bijkomend op de verdieping een geprofileerde omlijsting en uitgewerkte sluitsteen. Centraal op de verdieping een deurvenster met gietijzeren balkonleuning. Behouden deur- en vensterschrijnwerk.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 42.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205554 (Geraadpleegd op 07-06-2020)