• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met restanten van een boomgaard ten zuiden van de boerenwoning. De erftoegang wordt geflankeerd door imposante lindebomen.

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De huidige gebouwenconfiguratie is grosso modo weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). De huidige volumes dateren vermoedelijk van 1858, toen werden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwe. Volgens een gevelsteen werd de boerenwoning verbouwd in 1888. Circa 1948 wordt het woonhuis nogmaals uitgebreid en wordt een nieuw nutsgebouw gebouwd ten oosten van de schuur.

Boerenwoning ten noorden van het erf gelegen. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. De deur is gevat in een omlijsting van blauwe gesinterde baksteen. De oostgevel van het woonhuis is voorzien van een ingewerkte beeldnis voorzien van een omlijsting van blauwe gesmoorde baksteen. Tegen de oostgevel een recentere eenlaagse aanbouw onder lessenaarsdak.

Schuur, ten zuiden van het erf gelegen. Bakstenen verankerde constructie onder een pannen zadeldak (mechanische pannen). De gevels zijn opengewerkt met grote schuurpoorten. De oostgevel is voorzien van een ingewerkte beeldnis met een omlijsting van blauwe gesmoorde baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1859/8, 1948/32.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie