• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld rond een met gras begroeid erf met rondgaand grintpad. Erfnotelaar links van de boerenwoning. Boerenwoning, stal en bakhuis zijn volgens het kadaster opgetrokken in 1904 in opdracht van de Parijse eigenares Maria Durfort-Civrac de Lorge de Montmorency Luxembourg, nakomeling van de laatste heer van Wingene. Daarvoor bevond zich op de site een tweewoonst die was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). De bouw van de schuur is niet opgenomen door het kadaster maar dateert vermoedelijk ook van 1904.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Laag woonhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën onder een pannen zadeldak (rode, mechanische pannen). Verankerde, rode baksteenbouw. Onder gootlijst een baksteenfries. Licht getoogde muuropeningen onder strek met vernieuwd houtwerk. In linker zijgevel een licht getoogde, beluikte laadopening onder strek.

Ten oosten van het erf, dwarsschuur van zeven traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (rode, mechanische pannen) met aandaken gevat tussen tuitgevels. Verankerde rode baksteenbouw. Centrale segmentbogige dwarsdoorrit geflankeerd door dito deuropeningen; behouden groengeschilderde, opgeklampte poort en deuren, aangepaste vensteropeningen. Rechts een recente lage aanbouw onder lessenaarsdak.

Ten westen van het erf, stal. Quasi volledig omsloten door recentere lage volumes. Oorspronkelijk volume in rode verankerde baksteen onder zadeldak (rode, mechanische pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1904/14.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie