erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
205568
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205568
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen in parallelle opstelling rond een met gras begroeid erf. Oorspronkelijke erfoprit afgesloten door smeedijzeren hek en afgezoomd door populieren, nu in onbruik en vervangen door verharde weg ten noorden van de boerenwoning.

Het geheel is fasegewijs tot stand gekomen: de schuur/ stal maakt volgens het kadaster deel uit van een oudere hoeve die al was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). De boerenwoning werd samen met een aardappelkelder (aan de oostzijde) opgetrokken in 1862 na afbraak van de oudere boerenwoning, afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1829). Het bijhorende bakhuis werd in de jaren 1950-1960 afgebroken.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Links lage aanbouw van één travee onder lessenaarsdak. Verankerde rode baksteenbouw met muurvlechtingen in oostelijke zijgevel. Aan achtergevel zijn de twee oostelijke traveeën uitgewerkt als opkamer. Rechthoekige muuropeningen onder strek, twee behouden ramen met kruisindeling en grote roedeverdeling.

Ten zuiden van het erf, schuur. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Centrale dwarsdoorrit. Oostelijke zijgevel met drie luchtspleten in geveltop en een licht getoogde, beluikte laadopening.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1862/5.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205568 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.