erfgoedobject

Hoeve d' Hooghe brugghe

bouwkundig element
ID
205575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve "d' Hooghe brugghe" (info eigenaar). Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Volgens het kadaster worden de huidige gebouwen in 1901 gebouwd ter vervanging van een oudere hoeve weergegeven in het landboek van 1756. Weergegeven als een hoeve bestaande uit twee losse bestanddelen en bijhorende achterliggende moestuin. Er wordt ook een bakhuis afgebroken dat nog niet was weergegeven in het landboek van 1756.

Thans hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De erftoegang is aan de straat geflankeerd met twee linden. Aan de straat gelegen boerenhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde oranjerode baksteenbouw afgelijnd met een bakstenen fries. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van nieuw schrijnwerk.

Ten westen van het erf, stal volgens het kadaster in 1901 gebouwd. Loodrecht op de straat ingeplant. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van betonnen beschilderde latei.

Dwarsschuur, afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1829). Ten zuiden van het erf gelegen. Volume van verankerde rode baksteen onder een pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

In de voortuin aanwezigheid van een bakstenen pijlerkapel.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1901/15.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Gemeentearchief Wingene, nummer 71.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve d' Hooghe brugghe [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205575 (Geraadpleegd op 22-06-2021)