Dorpswoning met winkel

Beschrijving

Half vrijstaand breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Woonhuis met winkel gebouwd door gareelmaker Désiré Sarteel in 1873 zie jaarsteen. Gebouwd ter vervanging van een ouder pand weergegeven op 18de-eeuwse historische kaarten en in het landboek (1756) vermoedelijk al aangeduid als een smidse.

Bruinrode bakstenen lijstgevel horizontaal belijnd door geprofileerde waterlijst en kroonlijst op houten klossen. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen met wit geschilderde ontlastingsbogen. De twee rechtertraveeën zijn opgevat als een winkelpui voorzien van een geprofileerde puibalk op modillons. Links een segmentboogpoort met behouden schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Behouden deur- en vensterschrijnwerk.

• Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nummer 71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie