erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205590
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205590

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Half vrijstaande woning van vijf/ drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Op het einde van de 19de eeuw was het perceel nog onbebouwd en in gebruik als boomgaard en tuin. De huidige woning wordt gebouwd in 1920 ter vervanging van twee woningen van 1903.

Oranjerode bakstenen lijstgevel waarvan de plint is afgelijnd met een arduinen lijst. Horizontaal belijnende banden van gele baksteen ter hoogte van de onder- en de tussendorpels. Sierankers. De gevel is opengewerkt met rondboogvormige muuropeningen voorzien van geblokte ontlastingsbogen benadrukt door een lijstje van gele baksteen. Bovenvensters gevat in een nis afgewerkt met rondboogfries, links een driezijdige erkeruitbouw, rechts een balkonvenster met smeedijzeren gebuikte leuning geflankeerd door twee rondboogvensters. Decoratieve ankers. Afgelijnd met een kroonlijst op houten klossen.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 27.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205590 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.