erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205599

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1872 op een braakliggend stuk grond. Verbouwde begane grond. Geel bakstenen parement in combinatie met rode baksteen voor de horizontale en de verticale belijning van de gevel. Doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels van de segmentboogvensters. Bovenaan afgelijnd met een kroonlijst op houten klossen waartussen roodbakstenen geometrische motieven. Verticale belijning door hoekkettingen en een als risaliet uitgewerkte travee voorzien van een trapgevel met smeedijzeren topbekroning. Segmentboogvormige vensteropeningen met arduinen lekdrempels. Centraal rondboogvormig deurvenster met smeedijzeren leuning op zware arduinen consolestenen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1873/22.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205599 (Geraadpleegd op )