erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
205600
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205600

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis in classicistische stijl. Opgevat als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak bedekt met grijsblauwe dakpannen. Het huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen. In 1843 wordt een tweewoonst met hovenierswoning aan koster Pieter Bouckaert verkocht. De tweewoonst wordt omgevormd tot één woning. In 1907 en 1909 wordt het pand opnieuw vergroot. De dakkapel en balkonleuning werden vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog toegevoegd. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de donkere plint, de kordonlijsten en de onderling verbonden onderdorpels van de bovenvensters. Imposante kroonlijst op modillons en klossen. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met eenvoudige sluitsteen, op de verdieping in een geprofileerde omlijsting. Rechts van de deur gietijzeren voetenschraper. Centraal op de verdieping een arduinen balusterleuning. Imposante dakkapel met driehoekige frontonbekroning en klauwstukken.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 5.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205600 (Geraadpleegd op )