erfgoedobject

Begraafplaats

bouwkundig element
ID
205606
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205606

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Begraafplaats gelegen ten noorden van de kerk en toegankelijk via een doodlopende verharde landweg die begint aan de kerk. Bij de oprichting van de parochie Sint-Jan-Baptist in 1913 worden de overledenen naar het kerkhof van Wingene dorp namelijk Sint-Amandus overgebracht. Dit blijft zo tot januari 1921 wanneer de parochie een eigen begraafplaats krijgt. De grond voor de begraafplaats wordt afgestaan door Mevrouw Julie Slock, nicht van de eerste pastoor Picavet. De wijding vindt plaats op 20 januari 1921. In 1923 wordt het kruisbeeld, vervaardigd door Devisschere uit Gent, gezegend.

De rechthoekige begraafplaats is volledig omzoomd door een haagbeukhaag waarin een smeedijzeren hek tussen gerecupereerde blauwe hardstenen pijlers als toegang. De aanleg wordt getypeerd door centrale dreef van knotbeuken die loopt van de toegang tot aan kruisbeeld. Langs weerszijden een blok van niet georiënteerde graven met daartussen rechtlijnige paden met grint. Aan de westzijde columbaria en grafsteen van de kloosterzusters met naam van de overledenen. Hoofdzakelijk recente graven met een aantal blauwe hardstenen graftekens en bronzen bas-reliëfs uit het interbellum.

  • LAMS G., De parochie St.-Jan te Wingene, Wingene, 1993.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, Roeselare, 1990, p. 64.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205606 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.