erfgoedobject

Hoeve Ter Vloet

bouwkundig element
ID
205611
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205611
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Vloet
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "TER VLOET" zie naambord. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en met gras begroeid erf met treurwilg en perenboom. Behouden stoep met arduinen tegels. Aan de straat voorzien van twee arduinen erfpijlers met smeedijzeren hekwerk.

Als omwalde site weergegeven op de kaart van Ferraris. Binnen de omwalling bevonden zich twee losse bestanddelen loodrecht ingeplant op de toegangsdreef beginnend bij de Beernemstraat. Buiten de omwalling ligt een boomgaard en een bijgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) zijn de boerenwoning, de schuur en een bakhuisje afgebeeld binnen een ronde omwalling. Toenmalig eigenaar is landbouwer Joannes Quissens uit Beernem. Zelfde weergave in Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Een mutatieschets van 1867 registreert de vergroting van de boerenwoning tot een tweewoonst. In 1876 worden de huizen ééngemaakt.

Boerenwoning ten noorden van het erf gelegen. Dubbelhuis van zeven traveeën en één opkamertravee en geïntegreerde stal onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk in verschillende fasen tot stand gekomen. Verankerde bakstenen, wit geschilderde constructie boven geschilderde en gecementeerde plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden schrijnwerk.

Wagenhuis – schuur – stal, ten westen van het erf gelegen. Volume, loodrecht op de straat ingeplant. Verankerde oranjebakstenen constructie onder een pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels. De straatgevel is voorzien van grote rondboogvormige blinde rondboognissen. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen. De twee linkertraveeën, oorspronkelijk het wagenhuis, zijn voorzien van gedichte poortopeningen. Centraal bevindt zich een schuurpoort. Rechts ervan de toegang tot de aardappelkelder met troggewelfjes. Het rechtergedeelte is opengewerkt met staldeuren.

Tegen de westgevel een overdekte mestvaalt ondergebracht in een verankerde bakstenen constructie onder pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, 1865/33, 1876/16.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ter Vloet [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205611 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.