erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
205622
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205622

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa gebouwd in opdracht van Herman Persyn – Van Robaeys op een stuk grond van de erfgenamen van baron D'Overschie de Neeryssche de Kerkhove D'Exaerde. In 1932 werd hier een villa gebouwd.

Imposante vrijstaande villa ingeplant op een ruim perceel. Aan de straat voorzien van beuken. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. De oranje bakstenen lijstgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bakstenen onderdorpels. Verdiepte inkom afgewerkt met een tandbeëindiging per baksteenlaag. Behouden vensterschrijnwerk met horizontale roedeverdeling. Behouden sierlijke deur met kenmerkende vormentaal.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 37.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205622 (Geraadpleegd op )