Hoeve Van Steelandt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Van Steelandt

Beschrijving

Hoeve "Van Steelandt" (Atlas der Buurtwegen (circa 1843)). Bestaande uit losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Deels bekiezeld en deels geasfalteerd erf. Toegankelijk via twee erfopritten aan de noord- en de zuidzijde. De site is samen met Munkelostraat nummer 8 weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Er worden twee losse bestanddelen met bijhorende omhaagde huisweide weergegeven. Weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als een hoeve bestaande uit een boerenwoning parallel aan de straat samen met twee grote landgebouwen in een U-vormige opstelling. Het geheel is gelegen in een boomgaard waarin nog twee kleinere landgebouwtjes. De toenmalige eigenaars zijn de gebroeders Buyse landbouwers in Wingene. Een kadastermutatie van 1865 vermeldt dat meer dan drie jaar daarvoor een klein landgebouw wordt afgebroken en de boerenwoning wordt uitgebreid met een klein volume aan de oostzijde (straatkant). Dit in opdracht van eigenaar Petrus Rosseel uit Gent.

Ten noorden van het erf. Boerenwoning met behouden erfgevel en vernieuwde straatgevel. Een gelijkaardig volume staat weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Vermoedelijk een behouden 18de-eeuwse kern. Oorspronkelijk een tweewoonst zie dicht gemetselde deur in een behouden omlijsting. Verankerde baksteenbouw, wit geschilderd boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. De deuren zijn gevat in behouden deuromlijstingen opgebouwd uit geblokte omlijsting samengesteld uit blauwe gesinterde baksteen.

Ten westen van het erf gelegen schuur. Verankerde rode bakstenen constructie, volgens het kadaster gebouwd in 1884. Pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Nog sporen van de oorspronkelijk rondboog- en korfboogvormige poortopeningen.

Ten oosten van het erf gelegen stal. Vermoedelijk een 18de-eeuwse kern zie weergave op de kaart van Ferraris (1770-1778). Uitbreiding in de 19de eeuw. Verankerde rode baksteenbouw onder een pannen zadeldak voorzien van dakkapellen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1865/4, 1890/2.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie