• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. De site is weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als boerenwoning met geïncorporeerde stal, twee landgebouwen en een bakhuis in een boomgaard met aanpalende moestuin en weide. Toenmalig eigenaar is Theodore burggraaf Dejonghe uit Gent die het goed verpacht aan J. Persyn. Een kadastermutatie van 1865 vermeldt een ingrijpende verbouwing meer dan drie jaar daarvoor: de boerenwoning wordt verbreed, alle landgebouwen worden afgebroken en er worden twee grote landgebouwen bijgebouwd zodat een U-vormige opstelling ontstaat, in de boomgaard wordt nog een bakhuisje gebouwd. Toenmalig eigenaar is Camille De Tornaco uit Verviers. In 1884 is de hoeve eigendom geworden van advocaat Albertus Wechelynck-Barbanson uit Gent. Deze laat ten zuiden van de schuur een "suikerdrogerij" bouwen.

Vrijstaande boerenwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links geïntegreerde poort. Verankerde baksteenbouw met bepleisterde en geschilderde plint. De gevel is opengewerkt met licht getoogde muuropeningen met benadrukte strek. Vernieuwd schrijnwerk en luiken. De deur is gevat in een omlijsting van gesinterde baksteen, wit geschilderd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1865/4, 1890/2.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie