Hoeve Munckehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Munckehof

Beschrijving

Hoeve "MUNCKEHOF" zie naambord, deel uitmakend van het kasteeldomein "Munkegoed" (nummer 35). Volgens het kadaster gebouwd in 1852 in opdracht van Constantinus Ophoven-Suys uit Brussel. De oorspronkelijke hoeve bestond uit een woonhuis met twee landgebouwen in een U-vormige opstelling. Ten noorden ervan twee lange smalle nutsgebouwen. Het kadaster vermeldt in 1890 dat meer dan tien jaar daarvoor een serre werd gebouwd ten zuiden van de hoeve. Dezelfde schets toont de verbouwing van het zuidelijke landgebouw.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en deels gekasseid erf. Boerenwoning, ten westen van het erf gelegen, opgevat als een tweewoonst van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde rode bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Ten noorden van het erf gelegen stal. Verankerde rode baksteenbouw loodrecht op de straat ingeplant. Volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bakstenen waterlijstje. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige en rondboogvormige deur- en vensteropeningen, al dan niet gekoppeld. De zijgevel is voorzien van een gekoppelde opening.

Ten oosten van het erf gelegen schuur. Verankerde rode baksteenbouw van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De gevel is opengewerkt met rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen. De zijgevel is voorzien van gekoppelde rondboogvormige blindnissen met ruitvormige opening. Lichtspleten. Onder de goot een bakstenen sierlijstje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1865/23, 1890/13.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie