Hoeve Het Hooge

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Hooge

Beschrijving

Bestaande uit een vrijstaande boerenwoning en stalling in haakse opstelling rond een met gras begroeid erf met grintpad. De site staat al weergegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778. Woning gedateerd "1912" zie jaarsteen. Achterliggend recente loodsen. De stal is in kern al weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). De huidige boerenwoning wordt in 1897 gebouwd na afbraak van de oudere woning. In hetzelfde jaar wordt de hoeve uitgebreid in noordelijke richting.

Ten noordwesten van het erf, boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (blauwe geglazuurde pannen). Verankerde rode bakstenen lijstgevel afgelijnd met een dubbele, uitspringende streklaag onder gootlijst. Aangepaste muuropeningen onder betonnen latei met vernieuwd houtwerk. Links lage aanbouw van één travee onder lessenaarsdak.

Ten westen van het erf, stalling. Verankerde, donkerrode baksteenbouw van dertien traveeën onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Aangepaste stalvensters onder betonnen latei en deuropeningen onder segmentbogige strek, vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel gecementeerd en voorzien van schijnvoegen; in geveltop een segmentbogige beeldnis omlijst door grijs gesmoorde klompjes, bekroond door kruis en afgesloten door sierlijke smeedijzeren grille.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1897/1.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie