Hoeve Beekhoek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beekhoek

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf met notelaar en restant van een boomgaard. De hoeve is ingeplant op een site weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). De schuur en stalling zijn het restant van een hoeve weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) en eigendom is van de Tieltse notaris Carel Roelandts. Huidige boerenwoning wordt gebouwd in 1882 na afbraak van het oudere. Ook het bakhuis dateert van 1882. In hetzelfde jaar wordt de stalling uitgebreid in zuidelijke richting. Toenmalig eigenaar is de Assebroekse schrijver Bernardus Roelandts.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Links lage aanbouw van één travee onder lessenaarsdak. Donkerrode, verankerde baksteenbouw boven gecementeerde plint met pseudobreuksteen. Licht getoogde muuropeningen onder strek; vernieuwd houtwerk en behouden strokenluiken.

Ten westen van het erf, stal. Donkerrode lage baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Aangepaste muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Aan erfzijde deels uitgelengd dakvlak afgesloten door betonplaten.

Ten zuidwesten van het erf, dwarsschuur. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Centrale dwarsdoorrit afgesloten door vernieuwde poort.

Ten oosten van het erf, recent nutsgebouw. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Centrale poortopening.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1882/2.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie