Hof Peerstalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Peerstalle

Beschrijving

Zogenaamd "HOF PEERSTALLE" (zie houten naambord). Hoeve bestaande uit woning en schuur rond een met gras begroeid erf met rondgaande verharde oprit. Aan de straatzijde afgesloten door smeedijzeren hekken tussen overhoeks geplaatste (recent naar achter verplaatst) bakstenen pijlers; linkerpijler met ingewerkte rondboognis in omlijsting van grijs gesmoorde klompjes, afgesloten door smeedijzeren grille. Ten oosten boomgaard met deels bewaarde meidoornhaag. De huidige benaming van de hoeve verwijst naar de naastgelegen herberg "cabaret peerstalle" en de wijkbenaming. Huidig gebouwenbestand gaat terug tot midden 19de eeuw maar de site is al bebouwd sinds de 16de eeuw. Een eerste vermelding dateert van 1577 "(...) een hofstede behuust met een woonhuus, scuere ende stallen (...)". Circa 1725 brandt de hoeve volledig af "(...) syn huys afghebrand met alle de edificien ende syne andere goederen by ongheluck van eenigh vremdt volck buytten syn weten in syn schuere hebbende gheslaepen (...)". Weergave in het landboek van Wingene van 1756 als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen.

Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is een hoeve, bestaande uit een woning, grote schuur en twee kleinere landgebouwen binnen een boomgaard weergeven. In 1852 worden de huidige boerenwoning en schuur gebouwd.

Ten westen van het erf, boerenwoning. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een gemansardeerd zadeldak (blauwe, geglazuurde pannen en natuurleien) met behouden gootlijst. Wit geschilderde baksteenbouw voorzien van cementering met imitatievoegen en een blauwe hardstenen plint. Licht getoogde muuropeningen onder strek met vernieuwd houtwerk, deuropening in grijs geschilderde omlijsting. Drie dakkapellen met behouden neoclassicistisch geïnspireerde houten omlijsting: als pilaster uitgewerkte stijlen onder geprofileerd fronton met centrale bekroning. Rechts lage aanbouw van één travee onder lessenaarsdak.

Ten noorden van het erf, dwarsschuur. Verankerde rode baksteenbouw van tien traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede dakoverstek op uitgelengde klossen en klimmende dakkapel met laadopening. Muuropeningen oorspronkelijk onder licht getoogde strek, nu deels aangepast met betonnen latei, vernieuwd houtwerk.

Ten noordwesten van het erf, recente loods.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1852/3.