erfgoedobject

Winkel in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
205648
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205648

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand eclectisch winkelpand van drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met schild aan de linkerzijde. Weergave van een halfvrijstaande volume op het primitief kadasterplan (circa 1829). Volgens het kadaster wordt een bestaand volume voorzien van een nieuwe gevel in 1872.

Bakstenen witbeschilderde lijstgevel met een risaliet, bijna gevelbreed uitgewerkt. Centraal een massieve driezijdige erkeruitbouw waarboven een brede dakkapel met pseudoklokgevel voorzien van een arduinen aflijning en overhoeks geplaatst topstuk. De gevel wordt horizontaal belijnd door arduinen banden ter hoogte van de onderdorpels. Segmentboogvormige bovenvensters onder een arduinen waterlijst. Vensters in dakkapel opgevat als een drielicht. Bovenvensters met behouden schrijnwerk. Verbouwde begane grond.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1872/33.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkel in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205648 (Geraadpleegd op )