erfgoedobject

Hoekpand van 1903

bouwkundig element
ID
205654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205654

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand van 1903
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Imposant hoekpand bij de Beernemstraat. Gebouwd in 1903 in opdracht van brouwer Henri Vandenbrande die twee huizen uit de tweede helft van de 18de eeuw liet afbreken. Volgens oude postkaarten wordt de nieuwe woning oorspronkelijk ingeplant op een ruim hoekperceel met ruime voortuin afgesloten met een smeedijzeren hekken op een laag bakstenen muurtje.

Dubbelhuis van zes + drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien gemansardeerd zadeldak voorzien van pittoreske dakkapellen. De gele baksteenbouw wordt horizontaal belijnd door de arduinen plint, de roodbakstenen banden ter hoogte van de onder-, de tussen- en de bovendorpels en de kroonlijst op klossen. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van benadrukte strekken van rode baksteen. Als inkom opgevatte risaliet met getrapte top. Imposante ronde hoektoren met uitkragende achthoekige toren met leien naaldspits voorzien van een smeedijzeren windvaan. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

  • VANLAERE O., Wingene in oude prentkaarten, 1972.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 11

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekpand van 1903 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205654 (Geraadpleegd op 22-06-2021)