erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
205657
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205657

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Half vrijstaand herenhuis volgens het kadaster gebouwd in 1892 in opdracht van Edmond Christiaens-Vincent. Gebouwd op een perceel dat omschreven staat als een boomgaard. De vroegere woning met meer uitgewerkte gevel werd vernield tijdens een bombardement tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd nadien heropgebouwd.

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Verhoogde begane grond. Bepleisterde en geschilderde bakstenen lijstgevel met gebruik van natuursteen voor de omlijsting van de muuropeningen en de hoekkettingen. Horizontaal belijnd door de hoge arduinen plint, de doorgetrokken lekdrempels en de imposante kroonlijst op lang uitgerekte modillons en voorzien van tandlijst. Rechthoekige muuropeningen gevat in een geschilderde natuurstenen geblokte omlijsting. Behouden venster- en deurschrijnwerk.

  • Heemkundig Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 9.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205657 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.