Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Vrijstaand eclectisch herenhuis met bijhorende tuin. Gebouwd in 1867 door hoefsmid Pieter Joseph Vandewiele met gevel van 1925 (zie jaarsteen). Oorspronkelijk woonde de bouwheer in een vierwoonst (nu afgebroken) links van de huidige woning. Bij de constructie in 1867 wordt het oude woonhuis heringericht tot smidse. Een mutatieschets van 1890 vermeldt dat meer dan vijf jaar daarvoor het woonhuis werd uitgebreid met het achterliggende haakse volume. In 1936 wordt een veranda tegen de zijgevel gebouwd met typerend overdekt terras. De bijgebouwen in de tuin dateren uit de jaren 1950.

Het hoofdvolume is een breedhuis met enkelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Oranjerode baksteenbouw met gebruik van arduin voor de plint, de doorgetrokken onder- en tussendorpels, en de hoekblokken van de ontlastingsbogen. Gebruik van simili voor de jaarcartouche omringd door gestileerde bloemmotieven. Sierankers. Combinatie van lijstgevel en geveltoppen geïnspireerd op klok- en trapgevel. Geveltoppen voorzien van siermetselwerk. Op de begane grond is de gevel opengewerkt met rondboogvormige muuropeningen, op de verdieping rechthoekige met afgeschuinde bovenhoeken. Behouden schrijnwerk. Brede rondboogvormige deur onder een bakstenen waterlijstje. Deels beglaasde en deels betraliede deur. Behouden deurbel.

Het hoofdvolume wordt geflankeerd door enerzijds een dienstingang met smeedijzeren hekwerk gevat tussen bakstenen pijlers met siermetselwerk. Manshoge afsluiting met paneel voorzien van arduinen breuksteen. Links smeedijzeren toegangspoort gevat tussen bakstenen pijlers en arduinen schamppalen.

Loodrecht op het hoofdvolume, verankerde bakstenen constructie van twee bouwlagen hoog onder een gemansardeerd zadeldak. De gevels zijn voorzien van een bepleistering en rode beschildering. Horizontale belijning door middel van banden ter hoogte van de bovendorpels van de rechthoekige muuropeningen.

Achter de gevels gaat een fraai eclectisch interieur schuil.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, 1867/10, 1890/92.