Dorpswoning met werkplaats

Beschrijving

Woonhuis met geïntegreerde werkplaats voor een timmerman parallel aan de straat met onverharde erfoprit aan de linkerzijde. Achterliggende vrijstaande schuur in haakse opstelling.

Woon- en werkhuis zijn in kern te dateren vóór 1829: het zuidelijke deel is op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergegeven als onderdeel van een dwars op de straat georiënteerde woning. In 1841 wordt langs de straat een stukje bijgebouwd. In 1884 wordt de woning grondig verbouwd tot zijn huidig volume en wordt in de linker traveeën een werkplaats voor eigenaar timmerman Franciscus Vanoverbeke ingericht.

Laag verankerd bakstenen volume van oorspronkelijk acht traveeën, nu zes traveeën onder een zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Geel geschilderd parement boven zwarte plint. Oorspronkelijk beluikte (zie duimen) muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1841/14, 1884/3.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie