erfgoedobject

Dorpswoning met werkplaats

bouwkundig element
ID
205675
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205675

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis met geïntegreerde werkplaats voor een timmerman parallel aan de straat met onverharde erfoprit aan de linkerzijde. Achterliggende vrijstaande schuur in haakse opstelling.

Woon- en werkhuis zijn in kern te dateren vóór 1829: het zuidelijke deel is op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergegeven als onderdeel van een dwars op de straat georiënteerde woning. In 1841 wordt langs de straat een stukje bijgebouwd. In 1884 wordt de woning grondig verbouwd tot zijn huidig volume en wordt in de linker traveeën een werkplaats voor eigenaar timmerman Franciscus Vanoverbeke ingericht.

Laag verankerd bakstenen volume van oorspronkelijk acht traveeën, thans zes traveeën onder een zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Geelgeschilderd parement boven zwarte plint. Oorspronkelijk beluikte (cf. duimen) muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1841/14, 1884/3.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning met werkplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205675 (Geraadpleegd op )