erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
205681
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205681
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de 18de eeuw zie weergave in het landboek van 1756. Als site met bebouwing weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche van Wingene van 1639.

Toegankelijk via een lange onverharde weg. Hoeve bestaande uit een boerenwoning en aardappelkelder en recente nutsgebouwen, gegroepeerd rond een begraasd erf met rondgaand grindpad.

In het landboek van 1756 weergegeven als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen met een boerenwoning ten noorden van het erf, loodrecht op de straat ingeplant en een vrijstaande schuur ten oosten van het erf, evenwijdig met de straat. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is het woonhuis samen met een dwars landgebouw weergegeven binnen een boomgaard. De eigenaar is de familie De Giey uit Gent.

De hoeve is toegankelijk via een noord-zuid-georiënteerde landweg die wordt gedeeld met de naastliggende hoeve nummer 47. Voor 1871 wordt ten zuiden van het woonhuis een vrijstaand bakhuis gebouwd dat in 1953 opnieuw wordt afgebroken. In 1955 wordt het woonhuis uitgebreid aan de oostzijde, wordt het landgebouw vergroot en wordt ten zuiden van het woonhuis een nieuw landgebouw opgetrokken.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Eénlaags gebouw met dubbelhuisopstand van vier traveeën onder een zadeldak (rode, mechanische pannen) met wolfseind aan de rechterzijde en brede, lichtgeknikte dakoverstek op uitgelengde klossen. Verankerde wit geschilderde baksteenbouw boven zwarte plint. Bewaarde houten blokkozijnen waarin ramen met horizontale geleding, opgeklampte luiken, paneeldeur. Linker zijgevel gecementeerd.

Ten noordwesten van het erf, aardappelkelder. Begroeide, aarden wal met oost-west oriëntatie doorlopend tot tegen de linker zijgevel van de boerenwoning. Toegang aan erfzijde opgebouwd uit een wit geschilderde bakstenen muur boven zwarte plint met een rondboogopening waarin een groen geschilderde ijzeren deur.

  • Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nummer C 119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1881/41, 1953/84, 1955/22.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nummer 71.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205681 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.