• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, minimaal opklimmend tot de 18de eeuw zie weergave in het landboek van 1756. Als site met bebouwing weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche van Wingene van 1639.

Hoeve bestaande uit een boerenwoning met geïntegreerde stal en een schuur in haakse opstelling rond een met gras begroeid erf. Toegankelijk via een lange, onverharde weg beginnend bij de Kasteeldreef. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is binnen een boomgaard het woonhuis weergegeven met een parallel landgebouw en een vrijstaand bakhuis. De hoeve is toegankelijk via een noord-zuid georiënteerde landweg die wordt gedeeld met de naastliggende hoeve nummer 46. Volgens het kadaster wordt in 1953 het bakhuis afgebroken en wordt de woning vergroot. Het bouwen van de schuur wordt niet geregistreerd.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Laag volume van vijf traveeën onder een zadeldak (rode, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw bezet met een cementering waarin geometrische motieven en imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen met behouden houtwerk (van begin 20ste eeuw): schuiframen met T-indeling en horizontaal gelede bovenlichten, luiken. Bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant. Geïncorporeerde stal aan de rechterzijde van de boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van twee traveeën onder een iets hoger zadeldak (rode, mechanische pannen). Aangepaste stalvensters. Bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant.

Ten westen van het erf, dwarsschuur. Roodbakstenen volume van vijf traveeën onder een zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Oorspronkelijke muuropeningen onder rechte strek, aangepaste muuropeningen onder betonnen latei. Bewaarde groen geschilderde opgeklampte poort met winket, en dito laadluik.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nr. C 119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1953/71.