erfgoedobject

Neerhof van het kasteel Poelvoorde

bouwkundig element
ID
205688
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205688

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deels omwalde site toegankelijk via een onverharde toegangsdreef beginnend bij de Lijkstraat en afgezoomd met bomen.

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De boerenwoning is gedateerd door middel van jaarankers "1627". Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie opkamertraveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Vermoedelijk in twee fasen tot stand gekomen. Verankerde bakstenen lijstgevel, wit geschilderd boven een zwarte plint. De gevel is opengewerkt met deels aangepaste oorspronkelijk korfboogvormige muuropeningen. De deur is gevat in een omlijsting van blauwe gesinterde baksteen. De opkamervensters behouden hun oorspronkelijk schrijnwerk en luiken.

Ten noorden van het erf gelegen deels ingestorte schuur, volgens het kadaster gebouwd in 1881. Verankerde geelbakstenen constructie onder een pannen zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Ten zuiden van het erf gelegen stal. Vermoedelijk een constructie uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1865/112, 1881/104, 1970/94.
  • PATTEEUW J., Feodaal overzicht van Wingene, in Jaarboek 10, 2007 (deel 2), p. 75-100.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hof van Poelvoorde

  • Is deel van
    Poelvoorde


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerhof van het kasteel Poelvoorde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205688 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.