erfgoedobject

Landhuis De Varens of Les Fougères

bouwkundig element
ID: 205690   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205690

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landhuis ingeplant in een ruime landschapstuin. In 1880 wordt een landhuis gebouwd in opdracht van baron Maurits van der Bruggen. De bedoeling was een jachtgoed te bouwen op zijn domein. Via een dreef afgezoomd met bomen, die tot op heden bewaard is, is het domein toegankelijk van aan de Beernemsteenweg. Het domein werd na zijn dood geërfd door barones Peers de Nieuwenburgh. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was "de Varens" het geheimee hoofdkwartier van de weerstand. Na de bevrijding werd het oorspronkelijk gebouw van 1880 grondig hersteld en deels vervangen door een nieuwbouw naar ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge). Het resultaat is een vrijstaand landhuis met grosso modo een L-vormige plattegrond. Witbeschilderde baksteenbouw van één bouwlaag hoog + dakverdieping. Het dak is voorzien van brede dakkapellen met puntgevel. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Parkaanleg met gedeeltelijk resterende kenmerken van een laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving met bewaarde graasweiden, gazonpartijen, solitaire bomen en parkboomgroepen (onder meer beuk, plataan), heestermassieven (onder meer rododendron), poolhouse en lange dubbele toegangsdreef (zomereik) uitgevend op de Beernemsteenweg.

Meermaals gewijzigde parkaanleg, aanvankelijk met moestuinruimte ten zuiden van de oorspronkelijke kasteelinplanting.

 • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 47.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Toegangsdreef tot kasteel De Varens
  Beernemsteenweg zonder nummer (Wingene)

 • Is deel van
  Polderdreef
  Polderdreef (Wingene)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Landhuis De Varens of Les Fougères [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205690 (Geraadpleegd op 16-10-2019)