Landhuis De Varens of Les Fougères

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wingene
Deelgemeente Wingene
Straat Polderdreef
Locatie Polderdreef 5, Wingene (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Wingene (geografische inventarisatie: 02-01-2008 - 31-03-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis De Varens of Les Fougères

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landhuis ingeplant in een ruime landschapstuin. In 1880 wordt een landhuis gebouwd in opdracht van baron Maurits van der Bruggen. De bedoeling was een jachtgoed te bouwen op zijn domein. Via een dreef afgezoomd met bomen, die tot op heden bewaard is, is het domein toegankelijk van aan de Beernemsteenweg. Het domein werd na zijn dood geërfd door barones Peers de Nieuwenburgh. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was "de Varens" het geheimee hoofdkwartier van de weerstand. Na de bevrijding werd het oorspronkelijk gebouw van 1880 grondig hersteld en deels vervangen door een nieuwbouw naar ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge). Het resultaat is een vrijstaand landhuis met grosso modo een L-vormige plattegrond. Witbeschilderde baksteenbouw van één bouwlaag hoog + dakverdieping. Het dak is voorzien van brede dakkapellen met puntgevel. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Parkaanleg met gedeeltelijk resterende kenmerken van een laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving met bewaarde graasweiden, gazonpartijen, solitaire bomen en parkboomgroepen (onder meer beuk, plataan), heestermassieven (onder meer rododendron), poolhouse en lange dubbele toegangsdreef (zomereik) uitgevend op de Beernemsteenweg.

Meermaals gewijzigde parkaanleg, aanvankelijk met moestuinruimte ten zuiden van de oorspronkelijke kasteelinplanting.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 47.

Bron: Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Baert, Sofie & Gilté, Stefanie

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Polderdreef

Polderdreef (Wingene)

is gerelateerd aan Toegangsdreef tot kasteel De Varens

Beernemsteenweg zonder nummer, Wingene (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.