Hoeve 't Hooge met cichoreiast

Beschrijving

Historische hoeve "'T HOOGE" zie houten naambord. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De oudste weergave van de site is terug te vinden in het tiendenboek van het Sint-Amandsche van 1639. In het tiendenboek wordt een volume van één bouwlaag, ingeplant op een onregelmatig perceel, afgebeeld. In het landboek van 1756 weergave van een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen. De site wordt omschreven als: "hofstede met den boomgaert ende logtinck". Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van de hoeve bestaande uit een woonhuis aan de straat gelegen, een langgerekt landgebouw ten zuiden van het erf en een landgebouw ter hoogte van de huidige ast. Volgens het kadaster wordt in 1869 een gebouw ten westen van het erf gebouwd. In 1882 wordt een suikerdrogerij op een afstand ten oosten van de hoeve gebouwd. In 1902 wordt de chicoreiast in westelijke richting uitgebreid. De stal loodrecht op de straat ingeplant ten zuiden van het erf wordt volgens het kadaster gebouwd in 1902, volgens de jaarsteen weliswaar "1874" gedateerd. Het woonhuis wordt in 1910 uitgebreid in noordelijke richting. In 1919 volgt opnieuw een uitbreiding van het woonhuis.

Boerenwoning is fasegewijs tot stand gekomen met vermoedelijk een behouden oudere kern, afgebeeld op ouder kaartenmateriaal. Uitbreidingen volgens het kadaster in 1910 en 1919. Volgens een jaarsteen in zijpuntgevel daterend van "1898". Onregelmatige plattegrond als resultaat van verschillende bouwfasen. Bruinrode baksteenbouw in combinatie met oranje baksteen voor de venster- en deuromlijstingen en de horizontale bakstenen sierlijsten. Hoofdvolume met L-vormige plattegrond bestaande uit een diephuis van drie traveeën en een breedhuis van twee/ één travee. Vijf/ vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige venster- en deuropeningen gevat in een vlakke omlijsting van oranjebaksteen met oren en neuten. Behouden deur- en vensterschrijnwerk. Sobere gecementeerde achtergevel voorzien van imitatievoegwerk. De gevel is opengewerkt met segmentboogvensters, oorspronkelijk voorzien van luiken zie duimen en deels behouden schrijnwerk.

Rechts een lager volume van één bouwlaag, vermoedelijk ouder; voorzien van dezelfde parementsteen. Verankerde bakstenen lijstgevel van twee traveeën en één bouwlaag onder een mansardedak voorzien van een dakvenster afgewerkt met tuitgevel, muurvlechtingen en gekoppelde segmentboogvensters. Behouden deur- en vensterschrijnwerk.

Vrijstaande stal, loodrecht op de straat ingeplant, ten oosten van het erf gelegen. Volgens een gevelsteen gebouwd in "1874". Verankerde donkerrode baksteenbouw onder een pannen zadeldak. De stal wordt volgens het kadaster in 1902 uitgebreid met een overdekte mestvaalt onder een pannen schilddak.

Voormalige cichoreiast. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Volume, loodrecht op de straat ingeplant, volgens het kadaster gebouwd in 1882. In 1902 uitgebreid met een volume evenwijdig met de straat. Donkerrode baksteenbouw van vier bouwlagen hoog onder een plat dak voorzien van imposante schoorstenen. De gevels zijn opengewerkt met segmentboogvensters. De ankers geven de droogvloeren aan. Aan de straatzijde een uitbreiding van 1902, één bouwlaag onder een pannen zadeldak.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nummer C 119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1874/17, 1883/21, 1904/240, 1911/26, 1919/23.
  • Rijksarchief, Gemeentearchief Wingene, nummer 71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie