• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Toegankelijk via twee erfopritten, enerzijds een onverharde oprit beginnend bij de Pyfferoenstraat en anderzijds een erfoprit van aan de Ratelingestraat voorzien van betonnen pijlers met smeedijzeren hekken. Ten westen en ten oosten van de erfoprit een boomgaard afgezoomd met een betonnen wit geschilderde afsluiting.

De site staat weergegeven in het landboek van 1756 met twee losse bestanddelen en omschreven als een "hofstedeken met de boomgaert ende loghtinck". Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van een hoeve bestaande uit een woning en twee landgebouwen in een boomgaard. Volgens het kadaster wordt in 1848 het oorspronkelijke woning opgesplitst in twee woongedeeltes. In 1853 wordt de hoeve volledig heropgebouwd. Het vroegere woonhuis wordt omgevormd tot een stal, een nieuwe woning en stal worden gebouwd. Aan de straat wordt volgens het kadaster in 1921 een kapel gebouwd na de afbraak van een landgebouw.

Ten zuiden van het erf, boerenwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1853. Donkerrode baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige beluikte muuropeningen met schuiframen.

Ten westen van het erf een stal-schuur, gebouwd in "1887" zie jaarsteen. Volgens het kadaster oorspronkelijk gebouwd als een woning. Weliswaar geen sporen van terug te vinden. Donkerrode baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen, centraal een poort. Behouden schrijnwerk.

Ten noorden van het erf, schuur. Donkerrode baksteenbouw met centrale poort. Opengewerkt met luchtspleten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1883/21, 1904/240.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nr. 71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie