Hoeve 't Lindestucxken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Lindestucxken

Beschrijving

Hoeve "'T LINDENSTUCXKEN" zie houten naambord, bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf.

Oudste weergave van de site terug te vinden in het tiendenboek van het Sint-Amandsche (1639) als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een perceel met bijhorende boomgaard. In het landboek van 1756 als site weergegeven.

Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergegeven als een hoeve bestaande uit een woonhuis en drie landgebouwen. Het huidige uitzicht van het woonhuis is het resultaat van een uitbreiding volgens het kadaster in 1862. De stal dateert volgens het kadaster van 1862. Volgens het kadaster wordt in 1874 en 1888 een kleine stal aan de straat gebouwd. De schuur wordt volgens kadastergegevens in 1874 gebouwd.

Ten noorden van het erf gelegen boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Geïntegreerd stalletje. Donkerrode verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Deur gevat in een omlijsting van blauwe baksteen. Vensteropeningen met een strek van blauwe baksteen. Oorspronkelijk voorzien van luiken. Straatgevel opengewerkt met rechthoekige betraliede muuropeningen.

Ten westen van het erf gelegen stal. Verankerde donkerrode baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Recentere aanpassingen.

Ten noorden van het woonhuis gelegen stal, volgens het kadaster gebouwd in 1874. Loodrecht ingeplant op de straat. Bakstenen volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Ten oosten van het erf gelegen schuur. Donkerrode baksteenbouw van één bouwlaag onder een golfplaten zadeldak. Vermoedelijk een behouden oude kern, volgens het kadaster gebouwd in 1874 en verbouwd in 1941. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nummer C 119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1865/172, 1881/154, 1890/137, 1941/36.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeentearchief Wingene, nummer 71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie