Kapel Vancauwenberghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Vancauwenberghe

Beschrijving

Kapel "Vancauwenberghe", kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Toegankelijke kapel met rechthoekig grondplan. Gebouwd in 1931 door de nieuwe eigenaar van de nabijgelegen hoeve. Opgetrokken in grijze betonstenen en afgedekt met een zadeldak voorzien van grijze eternietpannen. Toegankelijk via een korfboogdeur met dubbele houten deur. Erboven een spitsboognis met heiligenbeeld van de heilige Anna.

Interieur. Spitsbooggewelf met houten beplanking. Cementtegelvloer met bloemmotief. Gemetste altaartafel afgesloten met traliewerk. Beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Bernadette, Heilige Petrus, Heilig Hart, Heilige Amandus, Heilige Johannes de Doper, Heilige Antonius Abt.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie